Sunday, October 23, 2011

Evening semua..

Korang tahu tak apa itu SPORT TOTO..? 

SPORT TOTO ialah tiket yang memberi korang kebahagiaan jika korang bernasib baik.. SPORT TOTO juga ialah tiket yang akan memusnahkan hidup korang jika korang beli dengan kadar yang banyak, tetapi korang tidak mendapat apa-apa pulangan yang korang harapkan daripada tiket yang korang beli banyak2 tu.. Maksud SPORT TOTO yang aku kasi ni clear tak..? or boleh dikatakan sampai tak kat korang? Hope sampai k.. 

Alaa senang kata nombor ekor tu SPORT TOTO la..

Dulu time aku teman mak pergi bank je, mesti aku nampak orang berduyun-duyun pergi beli tiket kat kedai sebelah.. Kedai SPORT TOTO tu.. Ramai orang Melayu and yang beragama Islam pulak tu yang beli tiket SPORT TOTO tu.. Dorang tak rasa bersalah and membazir ke buat macam tu? 

Korang tahu tak yang membeli dan yang menggunakan hasil daripada nombor ekor tu haram?? Orang yang terbabit dengan nombor ekor tu jugak haram ye.. Even kalau korang gunakan nombor ekor untuk derma dan sedekah kepada orang susah juga still haram dan tak mendatangkan apa2 ganjaran yang berharga untuk korang.. 

Oleh itu, sebagai saudara sesama Islam.. aku nak nasihatkan sesiapa yang melibatkan diri dalam belian and jualan nombor ekor ni supaya berhenti la.. Belum terlambat lagi..... Nombor ekor ni tidak mendatangkan apa2 kebaikan.. hanya keburukan semata-mata..

tengok tu.. ada yang pakai baju melayu.. emm


p/s: Ini bukan entri emosi.. hanya ingin berkongsi dan saling mengingati sesama kita.. hehe

13 bintang yang bersinar:

sarah hanafiah said...

oh dia beli masa hari raya kot kehkeh

! AzzaAzman @ Chempaka Sari ! said...

ada tu mak cik pakai tudung pun beli.. kecian. mungkin atas desakan kehidupan, memaksa beliau buat benda ni. sebab tu Didikan agama tu benda paling asas kene kukuh dulu.

Hawa Ahmady said...

@sarah.. maybe..positif la kan...

@azza.. yup didikan agama itu sangat2 penting..

yana-feehily said...

yg haram tetap haram..yg halal tetap halal..tak boleh mencampur adukkan walau apa keadaan pun.. ^__^

msredcheesecake said...

Wat kalu je islam tapi beli nombor ekor....

Salam kenal... Jemput baca...hhee

http://msredcheesecake.blogspot.com/2011/10/hawa-tak-suka-orang-beli-tiket-spot.html

Dila Sarbini said...

diorang menabung tuh kat kedai toto tu..

Terbang Bersamaku said...

memang tak patut org yg berjudi nie..dah sah2 benda tue haram still nak berjudi jugak..ta paham betul dgn perangai org mcm nie..

Asyila Zainuddin said...

gile ahhh.. buat malu org Islam je.. hadoi..

Hawa Ahmady said...

yana; maybe orang tu tak belajar lagi yang mana satu halal or haram.

redcheesecake; mekasih banyak2..love u laa

dila; menabung untuk masa depan yang gelap..

terbang; tu laa.. nak cepat sangat jadi kaya la kononnye..

asyila; betol2..lain kali pkai la sari ke..hehe

anamizu said...

menabung di kedai TOTO..
mmg ciskek betol~




luv,
cik ana

aimie amalina said...

aduhaiii
memalukannyela
dgn berbaju melayu tu

aduhaiiiii

Hawa Ahmady said...

anamizu= menabung? macam tak ada tempat lain je

aimie= tak malu agaknya kan? biasa la.. nak kaya cepat la kononnya.. :)

Anonymous said...

lebih elok bermain toto daripada buat keje haram iaitu merogol anak dara orang...makan rasuah

sama jug aharam nye...elok beli nombor..tuah ayam nampk pada kakinya...tuah manusia..terus jadi jutawan fakir