Monday, June 13, 2011

#4th Day: 10 Things you want to say to one person

Aiii readers..alhamdulilah..dah sampai hari ke-4..tapi cabaran untuk hari keempat ni, aku rasa macam agak berat la cabarannya..sebab..benda ni terlalu macam mengfokus kepada seseorang individu tu..tapi tak apa laa..aku akan cerita lebih banyak kearah sesuatu yang positif berbanding yang negatif..

Kepada AWAK (bukan nama sebenar),

Awak ingat tak time kita sekolah asrama dulu..bestkan dapat kongsi katil sama2? saya peluk awak..awak peluk saya..saya ehemmm awak..awak ehemm saya...hehe..rasa nak tak buat macam tu lagi??

Awak ingat tak time saya tengking awak?? Mesti awak ingat kan?? Awak nak tahu tak kenapa saya tengking awak..?? Saya tengking awak sebab saya cemburu bila awak pentingkan kawan lain lebih daripada saya..sedangkan saya yang lebih lama awak kenal..tapi tak apa lah..saya faham..awak ada hak untuk memilih kawan yang terbaik..tak gitu??

Awak ingat tak time kita cabut balik asrama sama2..then kita masak maggi.. kita makan sama2..time tu memang syok la..wa cakap sama lu..kita makan dengan penuh perasaan..tapi terpaksa makan dalam keadaan yang senyap2 la..sebab takut kantoi ngan warden and pengawas..hehehe..

Awak ingat tak time first time kita gi tengok wayang sama2..cerita HOOPERS kalau tak silap saya laa..walaupun pada mulanya saya tak tahu pun cerita apa tu..tapi saya layan je..sebab bukan selalu dapat dating dengan awak kan??

Saya masih ingat lagi warna kegemaran awak..warna HIJAU kan..?? tapi alangkah serasi nya kita sebab saya pulak suka warna MERAH..hehehe..

Awak nak tahu tak? Saya rindu nak geletek leher awak..sebab saya tahu awak alergic kat bahagian tu..hehehe..nak rasa lagi tak? nanti jumpa kita buat ea??

Awak saya rindu ngan begedil,asam pedas,sambal sardin,sambal kicap yang awak buat dulu..walaupun saya dah selalu makan makanan jenis2 macam tu kat rumah, tapi makanan yang kita kongsi bersama tu lebih berharga dan lebih sedap..walaupun ada air liur awak kat begedil tu pun saya tak kisah..saya bedal je..hehehe

Awak terharu tak sebab saya masih ingat lagi patung katak yang awak beli untuk buat tidur malam2??
Sebenarnya masa awal2 dulu saya pelik ngan awak ni..selalunya perempuan suka beli bear buat tidur malam2..tapi awak ni lain lak..katak tu jugak yang awak pilih..ishh3..

Awak ingat tak saya pernah buat sesuatu yang memalukan semasa ustaz tengah ajar dalam kelas..hahaha..perkara yang buat saya rasa macam nak celup2 je muka ni dalam jamban..awak nak tahu tak?saya memang tengah syok !@#$%^&* masa tu..boleh kantoi dengan ustaz lak..yang ustaz boleh pulak sengih2..sabar je laa..

Akhir sekali..saya tetap sayangkan awak sama seperti dulu..so jangan cakap saya pentingkan kawan2 lain dan saya membuang awak..sebab saya bukan jenis yang macam tu..

Fuhhh..akhirnya..terluah juga isi hati yang pernah aku pendam selama ini..kepada AWAK .. ingat lah kenangan kita..aku sayang kau sangat2!!! muahhhh!!! satu kiss untuk kau!!!

p/s: thanks kepada cikgu2 yang mengajar MUET..!!!

Resepi asam pedas untuk gadis2

Salam.. aku tahu.. kalau selalu cerita pasal kehidupan kita, kadang2 orang yang baca pun boring kan??
So disebabkan aku dah berjinak2 dalam bidang masakan..aku nak kongsi la resepi2 dengan semua yang baca..
even follower aku ciput je..tapi aku "ok" je..adat la tu..semua orang ada hak untuk follow mana2 blog yang dorang suka..aku pun sama..sebab aku ni bukan rajin sangat nak follow blog orang..sebab aku ni sentiasa la busy..ok la..kita berbalik kepada post aku pada kali ini..

RESEPI ASAM PEDAS

1 ekor ikan patin/tenggiri ataupun apa2 ikan yang sesuai la
4 ulas bawang merah (ditumbuk,kalau dah malas sangat blender je)
3 ulas bawang putih (ditumbuk ataupun diblender)
2 cm kunyit hidup (ditumbuk gak)
1 batang serai (dititik..korang jangan titik pakai pen lak)
3 batang daum kesum
1 bunga kantan (dibelah dua)
1/2 mangkuk kecil air asam jawa
3-4 sudu lada kering (yang telah diblender)
1 1/2 mangkuk air biasa
 garam dan gula..ikot sesuka hati korang..
minyak masak..
letak belacan sikit..jangan letak banyak2 k..gatal hidung nanti..

 
cara-caranya:

Mula-mula panas kan minyak..bila dah panas tu..masukkan lah serai..jangan masuk sampai serumpun lak..masukkan gak bawang merah,bawang putih, dan cili kering yang dah blend tu tadi.. tak lupa juga si kunyit dan si belacan tu..pas tu korang kasi tumis sampai naik baunya..

Bila dah naik bau tu..masukkan air asam jawa,kalau mak aku,dia tambah lada hitam sikit..then korang kacau lah sampai mendidih..

Masa tengah mendidih tu gak..korang letak laa daun kesum dan bunga kantan dalam tu..then korang kasi kacau lagi..pastu masukkan air..tolong laa jgn masuk kan sebaldi k..sebab nanti kuah asam pedas korang akan jadi TERlebih sedap lak sampai tak TERmakan..Biarkanlah ia mendidih..

Last sekali, baru laa masukkan ikan,garam dan gula secukup rasa lidah korang..Biarkan ikan tu masak dulu ye..dah masak ikan tu, baru lah kita hidangkan.. SENANGKAN??


hanya hiasan si mata2

Meh kawin ngan aku meh..aku dah pandai masak asam pedas..hahaha..
resepi ni aku dedicate kan kepada ADIBAH YAAKOB..
oklahh..nanti kita sambung masak2 untuk masa akan datang ye..bye2..

p/s: Yehh..!! hazama jadi juara AKADEMI FANTASIA 9!!!!!!

 

Sunday, June 12, 2011

#3rd Day: 10 Things you HATE!!!!

Salam..Hello!!! Sawadikap!!!
Kali ni untuk post hari ke-3, 10 challenges for 10 days..
Post sebelum ni  pasal 10 things that i love..post kali ni lak, 10 things that i hate..
Wahh..aku memang tak sabar nak buat benda ni..
Yeahhh!! Mari kita mulakan.....!!!!

10 things that i hate....!!!! nampak benar benci giler...hehe..

Aku benci shopping dan termasuk laa window shopping..
Aku kalau nak shopping pun masa raya je... ataupun masa nak teman family pergi beli barang belanja..
kalau setakat window2 ni, tolong laa jangan ajak aku.. aku memang jenis cepat boring..Sumpah aku cakap..aku pun tak tahu la kenapa..memang dari aku kecik sampai la sekarang..aku cukup benci kalau pergi shopping..

Aku benci lelaki yang masa time sebelum couple dengan girl dia, dia sayang+enjoy giler dengan kawan dia.. Tapi lepas couple, dia buat tak tahu je dengan kawan dia..banyak lebihkan awex..
Ikotkan aku tak pernah benci orang tahu tak..disebabkan spesies lelaki yang macam ni la yang buat aku rasa macam nak..............arggghhh!!! susah aku nak cakap..ehh..bang..be gentlemen la..memang kau dah ada makwe..semua orang ada kekasih sendiri..tapi tak macam kau..orang lain boleh lagi enjoy dengan kawan2 dia..tapi kau..?? ape laa..pelik2..

Aku benci bila seseorang perempuan tu cemburu kat aku sebab aku rapat atau penah rapat ngan pakwe dia..
Owh wahai gadis2 sekalian alam..jangan la korang risau sangat..aku rapat dengan pakwe kau bukan sebab aku ni suka @ cinta kat pakwe kau..ishh..ape la u'olls ni..cuba la pikir positif sikit..aku memang rapat dengan lelaki..tapi aku tak suka dorang..aku suka pandangan dorang je..aku nak sangat tahu pandangan dorang pasal kita2 ni..of coz laa kaum HAWA..hehehe..so jangan laa salah anggap..i'm not that kind of person..

Aku tersangat lah benci lipas..
Even aku ni nampak macam rockers..tapi aku benci lipas..erkkkkkkk...!!!! tersangatlah meloyakan tekak aku bila aku pergi satu restoran tu, ada lipas yang berkeliaran kat bawah2 meja..arggghhhhh!!!! aku tak sanggup!!!!

Aku benci orang yang rampas my boyfie tapi tak bagitahu aku dulu..
Nampak macam pelik kan? haah aku pun pelik.. aku memang cukup benci dengan orang yang macam ni.."kalau ye pun awak nak, awak bagi la tahu dulu..jangan risau..saya takkan marah awak..sebab saya memang suka kongsi2 ni.."sentap tak? haha..aku memang saja je ber'saya' 'awak'..sedang kan dah berapi tu..hahaha..sebenarnya aku tak kisah pun..sebab aku ni tak suka rebut2..so kalau korang nak sangat ambik laa..aku izinkan walaupun bukan dengan rela hati..hampehh punya ayat..

Aku benci bila tanggungjawab yang telah diberikan kepada aku,tapi orang lain lak sibuk2 nak buat..
Aku benci sangat bila tanggungjawab yang telah disediakan untuk aku seorang, tapi orang lain lak sibuk2  nak buat..aku tahu la korang memang tersangat lah rajin nak tolong aku..tapi sekurang-kurangnya..bagi tahu aku dulu..tak ada lah aku nak sibuk2 kan diri aku..kalau kau bagitahu..dah senang kerja aku..aiseymannn...lu manyak langsi la.. 

Aku benci dengan orang yang suka smoke..
 Apa la faedah nye yang ekau dapat dengan merokok ni..membazir kan duit taw x..dah la tu..korang boleh senang dapat penyakit..bukan korang yang menghisap je dapat penyakit..malah kami2 yang menyedut ni pun boleh senang dapat penyakit..kalau tak nak berhenti pun merokok tu..kurang2 kan lah..aku cukup suka tengok bibir lelaki @ perempuan yang merah2 dan yang bebas daripada rokok..maksud aku tu..bukan bibir yang pakai lipstik merah2 ye..tu dah lain..

Aku benci dengan warna kuning.
Sebelum tu aku nak mintak maaf sangat2 kepada guru rumah sukan warna kuning...aku memang tak suka warna kuning..kuning tu macam tak mencabar la warna nye..macam tak tenang je aku tengok warna kuning ni..tak tahu la kenapa..maybe sebab aku suka warna merah kot..tu sebab la warna kuning tu aku macam anti sikit.hehehe..so jangan buat baju kelas warna kuning ye cik tassya and cik aishah..

 Aku benci dengan orang yang buat aku nangis..
Sebenarnya aku tak suka nangis..sebab bila aku nangis..nanti kepala aku pening2..time tu la aku malas nak buat kerja..nanti aku layan la menangis tu sampai la aku tertidur..dah bangun daripada tidur, baru la aku ok..tapi tu ok lagi laa..ni haaa..bila aku nangis..muka aku tersangat lah buruk..tu pasal aku benci sangat dengan orang yang buat aku nangis..ape laaa..

Aku benci dengan nyamuk..
Aku benci dengan nyamuk sebab nyamuk dah buat kan kaki dengan tangan aku tak lawa..selama ni..aku jaga kulit aku..tak nak kasi nyamuk gigit..tapi dia dah gigit laa..sobss...sobs..sobss..dah tak lawa dah kaki and tangan aku..ala..tak suka la..jerawat boleh handle lagi tau.. ni nyamuk..memang tak boleh handle..

ok la..sampai sini je post kebencian aku..nanti aku sambung lagi..adios...!!! 

p/s:busukkk la busuk!!!!! 

Friday, June 10, 2011

#2nd Day: 10 things you Love

Salam...!!!

Dah baca lom entry sebelum ni, kalau belum baca..boleh klik di sini..
Ataupun korang scroll kan je ke bawah sikit.. Nampak kan?
So makna nya aku dah sahut cabaran hari pertama, 10 challenges for 10 days..
Yehhh....!!!! Hari ni aku teruskan lagi dengan cabaran kedua untuk hari yang kedua..
Cabaran kali ini adalah...10 things you Love..

baiklaa..10 things that i love are:
1. Aku cintakan Allah S.W.T.. Sebab cinta kepada Allah lebih agung daripada cinta lain di dunia ni..
2. Aku cintakan Nabi Muhammad S.A.W..Sebab dia lah umat Islam semakin berkembang hingga ke hari ini..
3. I love my mom.. Sebab dia jaga aku dengan baik dari saiz tapak kaki aku ni sama besar ngan tapak tangan dia sampai laa tapak kaki aku ni dah sebesar ape tah..aku pun xtahu la macamner nak explain kt korang..paham2 je laa..dan walau macamner tegasnye ibu aku..aku tetap cintakan dia..sebab aku tahu ketegasan dia lah yang membuatkan hidup aku ni lebih berharga dan bermaruah sampai laa ke detik ni..
4. I love my dad because he knows my taste..huhu..lebih2 lagi kalau pilih kasut masa raya..memang taste dia tersangat la tinggi..
5. I love my family..lagi2 adik aku..lagi laa aku love giler2..ye laa adik bradik dua orang..gaduh2 pun 2 orang je..yang aku x boleh lupa..masa gi perak pun aku dah rasa rindu sesangat kat adik aku..macamner lak nanti biler kitorang masuk u..hmm
 6. I love my friend..eceh..macam yeye lak aku ni..tapi memang betul la.. i love my friend..lebih2 lagi si aishah, tassya,The Busuk and also yang tak kan aku lupakan The Cix..I miss u all so much..
7. I love my adik2 sayang di SMKPJ, Fatin Amira, Humaira, Hafiza bukan Hafizah, Yaya si celak patah, Zulaika, Ashirah si x lawa dan ramai lagi...
8. I love u sayang.. saje je letak awak yang no-8..sebab tak lama lagi awak akan naik ke no-4..hehe..dh miang sangat dah aku ni..:)
9. I love my RED things!!!!
10. I love my SCANDAL!!!!!

Maka..sudah cukup 10 benda yang aku sayang atau boleh dikatakan CINTA..Saya dah siap cabaran yang ke-2..yang lain lak macamner??

Oklaa..sampai sini je..dah ngantuk laa..Good night u'olls..

p/s:sorry laa..kadang2 english aku ni agak huru-hara.. 

p/s:Tengah bertungkus lumus buat system..!!!! chayokk!!!

p/s:hari isnin ni keputusan MUET..mintak2 laa membanggakan..AMIN 

Wednesday, June 8, 2011

#1st Day: 10 Things About You

Salam..seperti yang dah aku bebelkan di post yang lepas..aku akan start 10 challenges for 10 days pada hari ini..First challenge nye ialah "10 things about you" atau kalau diterjemahkan dalam Bahasa Melayu , bunyinya macam ni.."10 benda tentang awak"..haha..

Okla 10 things about me:

1) Nama yang telah diberikan kepadaku ialah Siti Hawa Binti Ahmady 

2) Aku ni dak JAY BEE


(Hiasan si mata2)
 

3) Aku suka barang-barang yang ada color "MERAH"


(Hiasan si mata2)
 

4)  Aku ni agak panas baran, tapi jangan risau.. Aku cepat sejuk...

5) Aku ni manja orangnya.. pehh tak boleh blah..

6) Aku TER"lahir" pada 21 APRIL 1992..

7) Aku suka "baby"..coz nampak suci je..:)

comel kan baby ni? (hiasan si mata2)


8) Aku suke skandal.. Sebab tak sesak kan fikiran aku..

 9) Aku suka menyanyi... walaupun aku taw suara aku tak sedap.. :D

10)  Aku suka simpan rahsia orang.. 
tapi kalau rahsia aku, ada je orang yang tak reti2 nak simpan kan..huh!!


Sepuluh je?? alahai sikit sangat.. sedangkan yang 10 ni pun tercungap2... 
Sebenarnya memang banyak lagi nak cerita pasal diri aku ni..
10 memang tak cukup.. Tapi disebabkan cabarannya hanya 10 je..
So aku kasi laa 10...Ok la..sampai di sini je potpetpotpet aku pada pagi ni..

Semoga kita bertemu di hari yang kedua 10 challenges for 10 days..

Bubbye..:)

p/s = Sebenarnya saje out awal..sebab nak makan MCD bersama Adik  Adam ter sayang.. Jemput makan semua.. 
 



Tuesday, June 7, 2011

10 Challenges for 10 days

Assalamualaikum..sejuk nya pagi ni..huargggghhhhhh!!!!
Dengan bertemankan secawan hot milo tanpa susu disisi..
Tetiba TER"rajin" lak nak post something kat belog aku yang tak seberapa ni haa..

Oklaa..sebenarnya semalam aku gi  blogwalking kat satu belog ni.. boleh dikatakan belog junior aku laa masa aku sekolah dulu..Suddenly..aku terjumpa something yang agak laa menarik hati, jiwa, raga, sukma dan batin..huhu..Aku terjumpa 10 Challenges for 10 days..Setelah aku gagal dalam 30 challenges in 30 days hari tu.. Aku rasa aku nak try lak 10 Challenges for 10 days ni..Alaa.. 10 cabaran je..bajek nak mampos aku ni..

Ni aku copy an paste  10 Challenges for 10 days dari belog tadi..

Day one - 10 things about you
Day two - 10 things you love
Day three - 10 things you hate
Day four - 10 things you one to say to one person
Day five - 10 wishes
Day six - 10 items you can't live without
Day seven - 10 important people
Day eight - 10 of your favourite song
Day nine - 10 ways to win your heart
Day ten - 10 final words


Nampak macam senangkan..?? Oleh itu dengan sukacitanya saya menge"TAG"..5 blogger untuk turut turun padang demi menyahut cabaran ku ini..



ok ler..sampai di sini saje la yee..nanti aku sambung lagi..

Monday, June 6, 2011

Lawatan bersama "The Busuk" ke Perak

Assalamualaikum..aku rasa belum terlambat lagi untuk aku ceritakan pasal lawatan bersama "The Busuk" ke Perak..Walaupun aku tahu ramai yang dah update post yang berkaitan trip ni..Lebih2 lagi si busuk2 cik enon dan cik eton ni..hehe..Aku rasa kalau bayar RM250 untuk trip tu memang berbaloi laa..Memang "sangat-sangat" berbaloi..Yelaa..kalau naik kereta gi sana campur makan and penginapan dah berapa dah..Lebih daripada RM250 aku rasa..

Tempat2 yang kitorang gi ialah..

Kitorang gi Kellie Castle..

Dari pandangan tengah Kellie Castle(Hiasan si mata2)

Dari pandangan tepi Kellie Castle (Hiasan si mata2)

Cikgu Emyra dan Koridor Misteri (Hiasan si mata2)

Nak tahu tak apa yang best kat Kellie castle ni? Kellie castle ni ada cerita yang tersendiri tau.. Ada sesetengah yang berpendapat yang pemilik Kellie castle ni membina Kellie castle atas dasar cinta kepada Isteri dan anak lelaki beliau..nampak sweetkan?? tapi yang mengecewakan beliau ialah..isteri dan anak beliau tak setuju untuk tinggal kat dalam castle ni..sedihnyaaa!!!!! Cuba laa kasi kat aku..Aku takkan tolak lah..

Then kitorang gi Gua Tempurung..

Aduh..Aku ingat Gua Tempurung tu mendatar je..tak ada laa sampai nak kena panjat..tapi Ramalan Ku Tidak Benar Belaka..Aku ngan THE BUSUK kena panjat 500 anak tangga pergi dan balik,jadi bersamaan 1000 anak tangga!!!!!
Huaaaaaaa!!!!! Sangat penat laa..Aku rasa macam gi Gua Tempurung tu just untuk aku kira cukup ke tidak 1000 anak tangga kat situ..-__- 


Gua tempurung (Hanya hiasan si mata2)

Sebenarnya banyak lagi tempat yang aku pergi..memandangkan THE BUSUK dah cerita kat blog dorang so aku ambik yang baki2 je laa..cis..pantang betul dapat baki2 ni..walaumacamner pun aku tetap enjoy gi Perak..bila la nak pergi lagi ek??? Honeymoon maybe...angan2 mak jenin tul..

Ok laa..disebabkan ibu sedang memanggil-manggil aku dari arah dapur, maka terpaksa lah aku mengangkat punggung dan meninggalkan laptop kesayanganku ini..Tunggu tau post akan datang aku nak kasi tips2 mengorat lak..huhuhu..

Sunday, June 5, 2011

Batu Layar the best!!

Assalamualaikum..
Hyep..sawadikap..masuk pintu keluar tingkap..
"pengaruh cerita 'kongsi'"
okla ye..di sebab kan dah terlampau laa seronok nak ber belog..
aku nak taip beberapgentel  post hari ni..
yang pertama..jeng..jeng..jeng..
Berkhemah di Batu Layar!!

 

best nye laa dapat berkhemah...(hiasan si mata2)  


Sebenarnya kan..aku telah mengalami kesengsaraan sepanjang aku di Batu Layar.. -___- ..aku digigit oleh bala2 tentera nyamuk yang membawa bala kepada diri aku..gatal laaa..sampai sekarang ke'gatal'an nye terasa..kaki aku dah tak lawa macam dulu..cehh macam dulu lawa je..

Tapi walau macamana sengsara sekalipun..aku dengan member2 kelas tercintun yang lain tetap seronok gi Batu Layar..Sebab kitorang dapat mandi laut seberapa lama yang kitorang suka..dan konklusi nya..kami telah meng'gelap'kan wajah kami yang sedia gelap ni..arggghhhh!!!!!! akak tassya!!!!! tak mahu mandi laut lagi..T____T

Tapi yang lagi kesian..kat member aku yang sorang tu..alhamdulilah..nasib baik dia selamat dari dibaham oleh anjing hutan..(saya sayang awak..!! Saya tak nak bawak awak ke sana lagi!!!) cehh..tolong muntah sekarang ye mak cik bontot..

Waaaa!!!!! macam kenangan pahit lak kan gi Batu Layar..Tapi hope member2 yang gi Batu Layar dapat enjoy laa..even kita terpaksa tidur dalam khemah yang panas ditambah kan lagi dengan nyamuk yg bergentel2, aku harap korang dapat lah enjoy..lain kali kita gi TANJUNG PIAI k..hehehe