Tuesday, January 10, 2012

Pernahkah korang terjumpa perkataan Eau De Toilette di botol perfume anda seperti gambar di bawah ni?

hiasan si mata-mata


Dulu2 kan masa sekolah rendah.. aku ni tersangat lah bengap sikit.. aku ingat perkataan Toilette tu adalah toilet (tandas).. so aku fikir perfume yang ada perkataan Eau De Toilette sudah semestinya sesuai di 'spray' di dalam tandas..

Namun begitu, setelah meningkat remaja.. aku try cari kat wikipedia maksud Eau de Toilette yang sebenarnya..

From Wikipedia, the free encyclopedia:
Eau de toilette is a lightly scented perfume used as a skin freshener. It is also referred to as "aromatic waters" and has a high alcohol content. It is usually applied directly to the skin after bathing or shaving. It is considered a "weak" perfume. Toilet water is defined as a dilute perfume. It was originally composed of alcohol and various volatile oils.

Toilet waters are usually named after a principal ingredient; some being Geranium Water, Lavender Water, Lilac Water, Violet Water, Spirit of Myrcia and 'eau de Bretfeld'. Because of this "toilet water" is sometimes referred to as "flower water." It is often used as a "body splash" that is applied liberally, especially after showering.
Namun, setelah diterjemahkankan dalam Bahasa Melayu menggunakan Google Translate, ini lah hasilnya

Eau de tandas adalah minyak wangi yang ringan wangi digunakan sebagai penyegar kulit.  Ia juga disebut sebagai "air aromatik" dan mempunyai kandungan alkohol yang tinggi.  Ia biasanya digunakan terus kepada kulit selepas mandiatau bercukur. Ia dianggap minyak wangi yang "lemah".  air Tandas ditakrifkan sebagai minyak wangi cair. Ia pada asalnya terdiri daripada alkohol dan pelbagai minyak yang tidak menentu.

Perairan tandas biasanya dinamakan sempena bahan ibu; beberapa yang Air geranium, Air Lavender, Lilac Air, Air Violet, Roh Myrcia dan 'eau de Bretfeld'  Kerana ini "air tandas" kadang-kadang dirujuk sebagai "air bunga. " Ia sering digunakan sebagai" percikan badan "yang digunakan secara liberal, terutamanya selepas mandi. 
Setelah aku kaji balik.. rupa-rupanya bukan aku saja bengap malah Google Translate pun ada gak terkena tempias bengap sikit2.. hehe 

5 bintang yang bersinar:

Azza Azman said...

apa yggoogle translate bagitau tu boleh than lah... paham juga...

Hawa Ahmady said...

tapi yang toilet tu.. agak sama jugak ngan pikiran saya time sekolah rendah dulu..huhu

Norlida Ramli said...

haha..
sma la kita..
dlu pun igt toilet tu utk guna lam toilet+mst x wangi..
hehe..

Qaseh Puteri said...

haha..lawok la ko nyah..pas ni aku bli khas utk toilet..haha..ape nye google tanslet

Hawa Ahmady said...

@norlida: wah..!! saya ada geng la nampaknya..

@puteri: ko pun sebenarnya nak kan? meh aku buatkan 'perfume' toilet khas untuk kau..hoho