Friday, December 14, 2012

السلام عليكم

Hai...!! Pernah belajar last minute? Mesti ada kan..? 

So..... hari ini.. aku nak ajar Cara Belajar Last Minute Ala Hawa Ahmady.. 


Pertama: 
Buka nota asal.. yang tebal tu.. cari point yang penting.. yang selalu lecturer tekan kan.. then highlight atau bulat atau gariskan.. 



Kedua:
Ambil sekeping kertas A4.. tak kisah la A4 putih, A4 colour ataupun yang paling senang testpad.. Korang lipat dua kertas tu.. 



Ketiga:
Dah boleh start tulis nota yang kita highlightkan tadi ke kertas A4 ataupun testpad korang tu.. Gunakan kreativiti sendiri ye.. suka hati lah kalau korang nak guna pen biru ke, hitam ke, colour2 ke... yang penting nota tu korang selesa untuk baca..

Keempat:
Aku syorkan korang buat nota secara point. sebab senang baca.. dan tak rasa pening sangat.. ia juga berbeza daripada nota asal.. kadang-kadangkan nota asal ayat dia kan macam karangan sikit.. tapi terpulang kepada korang... yang mana yang selesa..



Kelima:
Buat akronim.. Tulis huruf depan bagi setiap isi jawapan.. bila korang ingat huruf.. korang akan ingat jawapannya..



Keenam:
Bila dah siap semuanya.. korang dah boleh start menghafal..

Ketujuh:
Elakkan daripada menonton adegan-adegan lucah samada sengaja ataupun tidak sengaja.. kerana automatik apa yang korang hafal tu boleh hilang.. dari 70% tinggal 20% je..

Kelapan:
Pastikan buat nota diatas sebelum hari peperiksaan bermula.. jangan buat 30minit sebelum peperiksaan pulak.. tu bukannya study last minute.. itu penyediaan membuat toyol..



Ok... sampai sini sahaja.. bertemu di post lain akan datang... bubbye sayangs..



HOT!!  
Menang RM100 000 dengan hanya menulis esei sahaja..!! Tidak kira dalam Bahasa Melayu ataupun Bahasa Inggeris.. 

Tekan LINK ini..


4 bintang yang bersinar:

Qaseh Puteri said...

terbaik!!!!
akan ku buat utk final nnt.. haha..
final buat mcm ni nak mampus.. utk test bleh la.. haha..

Hawa Ahmady said...

aku buat mcm ni untuk final and test..

Qye said...

info yang best :)

done follow

Yuyu Atiqa said...

Bagus entri ni.
New input dapat malam ni.
Hehe.

Keep on sharing something good to others and urself! :)

Thanks.. :)