Sunday, January 13, 2013

Kerja Pembersihan

Assalamualaikum

Haih.. -__- 

Geram pasal peristiwa semalam tak hilang lagi ni.. Ingatkan bila aku sampai Kelana Jaya ni.. dapatlah aku rehat-rehat.. bersenang-lenang.. Tapi... ramalan ku tidak benar belaka.. ciss..

Aku sampai je rumah sewa aku... bukak je gate rumah.. ada satu plastik sampah kat  halaman rumah.. Pehh bau jangan cakap la.. memang sangat-sangat meloyakan tekak aku ni... Aku cepat-cepat buang sampah tu.. pantang aku ada benda yang selekeh-selekeh ni.. Siap ada pad (tuala wanita) lagi bersepah tu.. malu betul lah rumah perempuan macam ni... grr

OK la.. tak habis yang tu... kat depan pintu masuk ni.. kasut bersepah.. geleng je kepala.. menyirap ni pun ada.. lepas satu.. satu lagi.. memang tempah bala..

Then lepas aku tolong kemaskan kasut-kasut ni.. aku masuklah rumah.. aku pergi la tengok-tengok dapur.. 

Korang tahu apa aku nampak..? Ni haa aku nak cakap.. sampah bersepah sangat-sangat.. macam tempat perlupusan sampah dah aku tengok.. siap ada benda melekit yang tumpah kat lantai.. eeeeeeeeeeeeee..!!!

Arrggghhhh....!! Apakah semua ini..?  dengan mangkuk-mangkuk tak berbasuh.. siap ada telur yang dah digunakan.. frust betul aku tengok.. 

Masalahnya kan.. yang kotor tu dapur.. buat apa lah masuk kos masakan kalau dapur pun housemate aku tak boleh nak bersihkan.. dah la perempuan.. 

Makeup pandai tapi pengotor.. tiada kebersihan.. Ni memang betul-betul geram ni.. dah la ada ulat sampah.. Aku pun malas nak tunggu housemate balik.. aku pun clearkan semua.. 

Aku tak boleh betul hidup dengan sampah sarap ni... Ni tengok ni... Rasa memang patut tak aku marah kalau sampah yang banyak macam ni ditinggalkan macam tu je..?? Ni hasil daripada pembersihan aku malam semalam..

banyakkan..?

grrr............ sabar je laa..



Friday, January 11, 2013

Masa Untuk Pergi

Assalamualaikum

Member - member aku yang kat U semua dah sibuk packing-packing barang untuk cuti semester.. 

Yang aku ni pulak.. sibuk packing-packing barang sebab nak balik Kelana Jaya  untuk daftar semester baru.. 

Akhirnya.. aku selamat mem-packing barang-barang aku yang bertimbun tu.. Ni aku tunjukkan segala barang-barang yang aku bawak.. 



tak banyak sangat kan barang aku..? hehe



See...? Nampak tak sebenarnya aku excited sangat nak balik Kelana Jaya.. -__-

Biasalah perempuan kan.. satu beg baju, satu beg makeup, satu beg makanan, satu tempat letak peralatan mandi dan juga satu tempat letak kasut...

Ohh terlupa pulak.. ada lagi satu... satu beg untuk laptop dan buku....

Semua dah siap.... pisau untuk memasak pun dah asah... Tinggal tunggu masa untuk pergi sahaja.. hoho

K la.. bubbye... : 3




Tuesday, January 8, 2013

Istimewanya Gadis Johor

Assalamualaikum

Tetiba tadi teringat pasal perbualan antara aku dan kawan-kawan aku beberapa bulan yang lepas sebelum cuti semester...

So kiranya dah lama jugakkan.. tapi baru hari ni teringat... dan baru hari ni terasa nak cerita..

Kawan aku tanya... "Kenapa kau pakai anak tudung ke depan sangat Hawa..?"

Mungkin ada yang tak faham.. kedepan macamner tu... ala kiranya macam gambar ni la kedepannya..


Nampak tak anak tudung (putih) aku yang kedepan sangat tu
Aku pun jawab la...

"Kalau kat Johor.. pakai anak tudung macam ni orang kata otai.. kiranya macam budak2 gangster plus terjal laa.. hehe.."


Then member aku pun cakap macam ni..


"Owhh.. patut la si Y (bukan nama sebenar) pun pakai anak tudung macam tu.."


Si Y pun berasal dari Johor jugak.. so dia punya style sama la. 

Tapi tak la semua yang pakai anak tudung macam tu gangster atau terjal... ada sebahagian je..

 Sebenarnya kan, pakai anak tudung kedepan tu tak ada maksud apa-apa pun.. just trend budak-budak Johor..

Jadi.. Bagaimana hendak kenal gadis yang berasal dari Johor..? Maka tengok la anak tudung nya.. hahaha









Sunday, January 6, 2013

Cara mudah download video di youtube

Assalamualaikum

Mungkin ramai yang dah tau voobys ni . tapi aku nak bagi tau gak.. sebab tersangat lah mudah download guna voobys ni....kalau nak download tetapi line tak laju pun tak guna jugak kan.. pastikan anda mempunyai line internet yang laju ye.. baru best nak download video.. kann..?

Oklah.. kita straight to the point je la ea..

Langkah 1:

Bukak la Youtube

Sila zoom gambar ini terlebih dahulu



Langkah 2:

Pilih la video yang korang nak download.. so nanti jadi macam ni kan..


Sila zoom gambar ini terlebih dahulu


Langkah 3:

Dengan tangkas korang tukar yang youtube kepada voobys.. boleh rujuk gambar..



Sila zoom gambar ini terlebih dahulu


Nanti jadi macam ni...


Sila zoom gambar ini terlebih dahulu



Langkah 4:

Lepas tu tekan la enter... Dapat tak..? Serupa tak macam aku punya?

Ok.. boleh tengok gambar ni..


Sila zoom gambar ini terlebih dahulu



Langkah 5:

Lepas tu korang tekan je DOWNLOAD VIDEO .. 

Tapi kalau nak pilih jenis mp4 ke, flv ke.. pun boleh... nanti dia convert kan... hokayy..?


Langkah 6:

Tunggu lah sampai habis download..  Senangkan..? 

Aku selalunya download video kat office mak aku.. sebab wifi nya laju.. kalau nak harapkan broadband aku.. memang semput la gamaknya.. 

Oklah u'olls.. bubbye...

Saturday, January 5, 2013

Love Quote


“Only once in your life, I truly believe, you find someone who can completely turn your world around. You tell them things that you’ve never shared with another soul and they absorb everything you say and actually want to hear more. You share hopes for the future, dreams that will never come true, goals that were never achieved and the many disappointments life has thrown at you. When something wonderful happens, you can’t wait to tell them about it, knowing they will share in your excitement.

They are not embarrassed to cry with you when you are hurting or laugh with you when you make a fool of yourself. Never do they hurt your feelings or make you feel like you are not good enough, but rather they build you up and show you the things about yourself that make you special and even beautiful. There is never any pressure, jealousy or competition but only a quiet calmness when they are around. You can be yourself and not worry about what they will think of you because they love you for who you are. The things that seem insignificant to most people such as a note, song or walk become invaluable treasures kept safe in your heart to cherish forever. Memories of your childhood come back and are so clear and vivid it’s like being young again.

Colours seem brighter and more brilliant. Laughter seems part of daily life where before it was infrequent or didn’t exist at all. A phone call or two during the day helps to get you through a long day’s work and always brings a smile to your face. In their presence, there’s no need for continuous conversation, but you find you’re quite content in just having them nearby. Things that never interested you before become fascinating because you know they are important to this person who is so special to you.

You think of this person on every occasion and in everything you do. Simple things bring them to mind like a pale blue sky, gentle wind or even a storm cloud on the horizon. You open your heart knowing that there’s a chance it may be broken one day and in opening your heart, you experience a love and joy that you never dreamed possible. You find that being vulnerable is the only way to allow your heart to feel true pleasure that’s so real it scares you. You find strength in knowing you have a true friend and possibly a soul mate who will remain loyal to the end. Life seems completely different, exciting and worthwhile. Your only hope and security is in knowing that they are a part of your life.”
Bob Marley




“Love looks not with the eyes, but with the mind.”
― William Shakespeare, A Midsummer Night's Dream


“Love is like the wind, you can't see it but you can feel it.”
― Nicholas Sparks, A Walk to Remember


“We’re all a little weird. And life is a little weird. And when we find someone whose weirdness is compatible with ours, we join up with them and fall into mutually satisfying weirdness—and call it love—true love.”
Robert Fulghum, True Love


“You may not be her first, her last, or her only. She loved before she may love again. But if she loves you now, what else matters? She's not perfect - you aren't either, and the two of you may never be perfect together but if she can make you laugh, cause you to think twice, and admit to being human and making mistakes, hold onto her and give her the most you can. She may not be thinking about you every second of the day, but she will give you a part of her that she knows you can break - her heart. So don't hurt her, don't change her, don't analyze and don't expect more than she can give. Smile when she makes you happy, let her know when she makes you mad, and miss her when she's not there.”
Bob Marley


“Love is needing someone. Love is putting up with someone's bad qualities because they somehow complete you.”
Sarah Dessen, This Lullaby


“The one you love and the one who loves you are never, ever the same person.”
Chuck Palahniuk, Invisible Monsters


“We love the things we love for what they are.”
Robert Frost


“You are my best friend as well as my lover, and I do not know which side of you I enjoy the most. I treasure each side, just as I have treasured our life together.”
Nicholas Sparks, The Notebook



“No relationship is perfect, ever. There are always some ways you have to bend, to compromise, to give something up in order to gain something greater...The love we have for each other is bigger than these small differences. And that's the key. It's like a big pie chart, and the love in a relationship has to be the biggest piece. Love can make up for a lot.”
Sarah Dessen, This Lullaby


“Love is always patient and kind. It is never jealous. Love is never boastful or conceited. It is never rude or selfish. It does not take offense and is not resentful. Love takes no pleasure in other people’s sins, but delights in the truth. It is always ready to excuse, to trust, to hope, and to endure whatever comes.”
― Nicholas Sparks, A Walk to Remember


“What I want is to be needed. What I need is to be indispensable to somebody. Who I need is somebody that will eat up all my free time, my ego, my attention. Somebody addicted to me. A mutual addiction.”
Chuck Palahniuk, Choke













Friday, January 4, 2013

Lelong Dara Untuk Rawatan Ibu

Assalamualaikum

Tajuk post macam gempak je kan? Haha tak ada la..

Aku baru je lepas baca Harian Metro secara online.. Yela.. sekarang ni semua dihujung jari je kan.. ala... sebenarnya aku baca berita online ni pun sebab malas nak pergi kedai beli surat khabar.. hoho.. nampak tak permainan nya..

Jadi aku pun terbaca la pasal seorang remaja Brazil yang umurnya lebih kurang 18tahun.. dia nak lelong dara nya untuk rawatan ibu dia..  Ibu dia ni ada penyakit strok... Niat dia baik... dan ini merupakan pilihan terakhir untuk dia bantu ibu dia.. jadi tolong jangan pertikaikan.. erkk..? -_-

Ni aku nak beritahu ni.. hasil bacaan aku tadi.. bukan murah-murah tau harga yang dia letak untuk dara dia ni.. RM 170 000 jugak kalau ikut duit Malaysia kita... kau hado..? 


Sumber daripada http://www.hmetro.com.my

Kalau nak tengok cerita penuhnya.. tekan sini ye sayang...


Thursday, January 3, 2013

Pelikkah Diri Ini?

Assalamualaikum

Aku ni jenis yang suka cabar diri sendiri... sebab aku tak suka manjakan diri aku.. aku suka kalau diri aku merasa apa itu kesusahan.. dan aku suka cabar diri aku buat sesuatu yang aku tak suka pada awalnya 

Contohnya...........

Berjalan kaki dari sekolah ke rumah 
Hello... rumah aku dengan sekolah bukan dekat ok... dari Permas Jaya ke Johor Jaya kira-kira jauh jugak tau.. lebih kurang 45minit perjalanan kalau aku jalan lenggang kangkung... dan juga lebih kurang 30 minit perjalanan kalau aku speed kelajuan kaki aku ni.. ewahh.. speed bagai kanns...

Tapi sebenarnya aku je yang ngada-ngada nak balik jalan kaki... sedangkan ibu dah kasi duit tambang untuk van pun.. bagi aku.. barulah adventure sikit kalau jalan kaki balik rumah.. tak gitu?


Makan ikan keli, sembilang dan sama spesies dengannya 
Aku tau... tak semua orang makan ikan keli.. sembilang... dulu pun aku tak suka.. sebab family aku tak suka.. Tapi.. aku start berjinak-jinak dengan ikan keli dan sekufu dengannya ni sejak aku study kat Matrik dulu..

Masa kat matrik dulu.. kafe aku jual banyak jenis masakan berasaskan ikan keli.. ikan keli sambal la.. ikan keli masak lemak cili api la.. dan bermacam-macam lagi la...

Aku tengok member-member aku makan.. berselera sungguh...  berhari-hari aku nak try makan ikan keli.. tapi takut plus geli pulak..

Tapi suatu hari tu.. aku tekad nak makan ikan keli untuk lunch... dan.... aku makan dengan seleranya... sedap sebenarnya ikan keli ni... sedap bila dia garing la.. lagi-lagi ikan keli sambal.. kalau lembik-lembik sangat aku tak makan sangat la...

Jadi sekarang aku dah jadi peminat ikan keli..haha... dan aku dah meluaskan pengaruh dengan mengajak kawan-kawan aku yang tak pernah makan ikan keli tu untuk turut sama makan ikan keli..


ikan keli sambal.. fuhh.. (hiasan si mata-mata)



Pegang hamster
Korang tahu kan apa tu hamster.. macam ada hubung kait dengan tikus jugak kan?

Dulu aku takut nak pegang hamster ni.. seriously.. sangat-sangat takut.. sebab takut dia gigit.. tapi disebabkan jiwa yang meronta-ronta untuk pegang hamster.. Aku cuba jugak untuk pegang benda alah yang berbulu ini... dan aku dah berjaya dah bermain-main dengan hamster milik kawan aku yang bernama Wani Busuk (bukan nama sebenar) ...

Aku juga telah berjaya memicit-micit hamster Wani Busuk tanpa dia sedari.. hahahahhaahhah.....


comelkan.. (hiasan simata-mata)



Makan sayur, budu, ulam-ulaman 
Sekarang aku dah menghargai sayur tau.. even pahit sekali pun.. aku main kunyah dan telan je.. sebab.. sampai bila aku tak makan sayur kan..? Jadi aku kenalah cabar diri aku untuk makan sayur-sayur hijau, ulam-ulaman...

Ala... tak lah teruk sangat makan sayur dan ulam-ulaman ni.. kalau tak suka pun.. masuk kan je dalam mulut.. kunyah-kunyah.. dan telan.. Senangkan..?

Macamner pulak dengan budu..? Sedap gak... First time makan masa member sekolah menengah dulu bawak bekal yang mak dia bekalkan... Ada... nasi.... ulam-ulam... budu... telur dadar... fuhhhh sedap..! lagi pulak nasi yang dia bawak tu panas-panas lagi.. memang heaven la kan makan.. yela.. tak pernah makan budu.. bila dah makan so dah tahu la....

Jadi sekarang.. dah tak boleh lagi sorok bau budu.. mesti cari punya..


ulam-ulaman (hiasan si mata-mata)



Wokeyy.. banyak lagi sebenarnya.. tapi ni je la yang dapat aku coretkan unruk post kali ni..

Bubbye sayangs....